Vloer kopen

De allure van de parketvloer, Maar welke alternatieven zijn er op dit moment in Nederland?

In vroegere tijden, met name tijdens de periode 1625-1714 of wat in Frankrijk bekend staat als de barokperiode, was de parketvloer vaak te zien in de meest elegante paleizen en welgestelde huizen. In die tijd werd er geƫxperimenteerd met de meest complexe patronen en effecten van parketvloeren. Echter, in de moderne tijd, is de parket houten vloer langzaam zijn weg naar nederiger woningen. Het is zelfs zover gekomen dat er nu niet alleen een parket hardhouten vloer voor de keuken is, maar ook een parket gym vloer. Dit type vloer is geschikt voor faciliteiten zoals een sportschool, omdat hij bestand is tegen intensief verkeer en tegen de constante zweetdruppels op de sportschoolvloer.

De parket houten vloer

Een hardhouten parketvloer is eigenlijk gemaakt van stukken hardhout die in vierkantjes zijn gezaagd en in geometrische patronen komen. Er zijn heel wat verschillende ontwerpopties als het gaat om massief hardhouten parketvloeren. Deze opties omvatten het laminaat, het massief parket, het parket bamboe, het lamparquet, de meerlaagse en het mozaĆÆek, onder anderen. De collectie van parket houten vloeren zijn er in die gemaakt zijn van kersenbomen, esdoorn, eik, beuk en andere soorten hout. Ook kun je kiezen voor latex spuiten in je woning.

De voordelen

De installatie van een parket houten vloer in uw huis wordt gezegd dat er nogal wat voordelen naast de esthetische allure die het met zich meebrengt. De hardhouten vloer kan vrij gemakkelijk worden schoongemaakt en is duurzamer tegen vlekken en morsen. Het heeft ook bepaalde milieuvoordelen ten opzichte van andere vloersystemen die synthetisch van aard zijn of ten opzichte van het gebruik van tapijten. Parket houten vloeren zijn ook gemakkelijk te onderhouden. Zodra de vloer tekenen van beschadiging vertoont, kan hij nieuw leven ingeblazen worden door licht schuren en daarna kan hij opnieuw verzegeld worden met behulp van vernis. Een parketvloer van hardhout wordt ook vaak direct op een betonnen ondergrond gelegd.

De vraag naar parketvloeren

Er is nu zo’n grote vraag naar geprefabriceerde parket houten vloeren. De meeste mensen zoeken parket van beukenhout, de meest populaire houtsoort die voor dit soort vloeren wordt gebruikt en die meestal de voorkeur krijgt boven eikenhout. Deze prefab parket houten vloeren zijn nu verkrijgbaar met oppervlakken die zijn gewaxt, pre-geolied of afgewerkt. Dit komt omdat vloerfabrikanten nu proberen om deze parket houten vloeren te maken tot iets dat kan worden verzorgd vrij gemakkelijk en zo goed bestand tegen krassen als zou kunnen zijn. Tegenwoordig kiezen consumenten meestal voor parketvloeren in lichte kleuren. Op dit moment raden fabrikanten aan om parket te leggen door middel van strokenvloeren zoals met een beton cire vloer van Vloerenbaas.nl

De parketvloer van vroeger

In het verleden werden parketvloeren gemaakt van houten stroken die in vierkante blokken werden bevestigd. Dit type houten vloer was nog erg vochtgevoelig en bolde of zakte meestal in elkaar na blootstelling aan extreme vochtigheid. Tegenwoordig zijn parketvloeren al gemaakt van multiplex of hardhout en wordt meestal een afwerking toegepast die wordt verkregen door laminering. Er is reeds vastgesteld dat deze vloeren bestand zijn tegen hoge vochtigheidsniveaus. Het leggen van deze parketvloeren op kelderniveau kan zelfs reeds gebeuren.